EastWing - Betyár világ

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Bartók Béla 1910-ben, amikor a csallóközi és az Ipoly menti a dudások között lefolytatta első hangszeres gyűjtéseit, közzé tett egy tanulmányt A hangszeres zene folklórja Magyarországon címmel. Bartók itt egyebek mellett arról értekezik, hogy a dudások közjátékaiban fellelhető improvizatív elemek valójában a régi, elveszett „abszolút” magyar hangszeres tánczene ősi maradványai. A dudások, de mint később kiderült az erdélyi, vagy felvidéki vonósbandák is közjátékaikban nemegyszer az „érvényes” népdalok egyes kiragadott motívumait ismételgetve variálják; ugyanúgy, ahogyan az a dzsessz repetitív groove-jaiban történik. Megállapíthatjuk tehát, hogy ezen a ponton a dzsessz és a népzene összeér. 
Az Eastwing Betyárvilág című lemezén remek dzsessz muzsikusok és Agócs Gergely népzenész, népzenekutató és dudás nem tesznek mást, mint a már létező zenei összefüggéseket láthatóvá teszik, létrehozva a közelítések művészetét. 
Az alkotók hiszik, hogy ma már nincs értelme a zenét minden áron műfajok szerint osztályozni, hiszen azok megszűntek létezni. A ma használatos „world music”, „etno jazz”, stb. inkább a szórakoztatóipar kereskedelmi kategóriái; e megjelölésekkel már nem lehet a korábban alkalmazott zeneesztétikai ismérvek értelmében jellemezni egy muzsikát. 

„Ha nincsenek műfaji határok, korlátok sincsenek. Ez olyan, mint egy egész ménessel vágtatni a pusztában, vagy pisztrángra horgászni egy vad folyóban térdig gázolva, de hasonlíthatnám egy viharos tengeri vitorlázáshoz is. Szóval pont olyan, mint az élet. Szeretjük a szerelmet, de vágyunk a bujaságra is. Szeretünk enni-inni, de a konyha izgalma az igazi, annak ellenére, hogy sokat kell benne dolgozni.”

Kéri Gábor • gitár
Frankie Látó • hegedű
Agócs Gergely • ének, népi hangszerek
Eichinger Tibor • gitár
Megyaszay István • basszusgitár
Mogyoró Kornél • ütőhangszerek
Szendőfi Péter • dobok

Számok címei:
1.    Komáromi Kisleány
2.    Őserdő
3.    Rétesdal
4.    Csillagok Intro
5.    Csillagok 
6.    Hey, Chico
7.    Szereti a tik a meggyet
8.    Bálna
9.    Interlude
10.    Nomád
11.    New Generation
12.    A Kalapos Ember

Hangmérnök: Kölcsényi Attila
Zenei rendező: Kéri Gábor, Frankie Látó
Fotó: Erdei Brüll György, Szeleczky Roland
Grafika: Kő Boldizsár, Erdei Brüll György

Hirdetés